Nyomtat Elküld Olvasási nézet

In memoriam Gönczy József

Október elején megkereste az Egyházközségünket levélben egy hölgy, aki egyik rokonát keresi. A keresendő személy nem más volt, mint Gönczy József Nagytiszteletű Úr, aki a Kántorjánosi Református egyháznál beiktatott lelkész volt 1912 és 1950 között.
A felmerülő sok kérdés közül nem mindegyikre tudtunk választ adni. A legfontosabbra sem, hol is van síremléke egykori Prédikátorunknak.
Az idősebbeket kérdezgetve, már nem emlékeztek rá. Egy délután viszont az egyik idős falubeli hölgyet megkérdezve tudta, hol is van. Rögvest jött velünk és mentünk ki a régi temetőbe ahol is a sír helyén ez a látvány fogadott.

Nem erre számítottunk mi sem.

Ezen felbuzdulva a Gyülekezet férfi embereit összeszerveztük egy takarításra. A tiszteletünket ki kell fejeznünk, és ennél szebb módja nincs.

Október 31-én, a reformáció ünnepén mi is egy nagy dolgot vittünk véghez. Ha nem is a reformáció nagy művét indítottuk be, de a helyi Egyház tisztelgése a hű szolgája iránt is fontos.

Délután 14 órakkor kezdődött meg a nagy munka. Látva a helyzet súlyosságát az addig odakészített szerszámok mellé, még egy motorosfűrész is került. (Megjegyzendő, hogy enélkül a munkálat talán nem lett volna kész másfél óra alatt.)

A kiscsapat neki látott és rendbeszedte a síremléket.


Köszönetünket kell kifejezni Nagy László Református testvérünknek, aki mind szakmai tudásával, mind fizikai erejével vezényelte és végezte a munkát. Isten áldja meg őt és a családját.
Továbbá Szabó Zoltán presbiter testvérünk, és unokája Szabó Richárd segítségét is nagyon köszönjük. Isten adjon további erőt nekik is.
A fogyhatatlan munkában részt vett még Kovács György presbter testvérünk is.
Az előkészítésben Szerencsi Károlyné presbiter asszony is segédkezett.
Így állt össze a "kis csapat". Mindannyiójukra Isten gazdag áldását kérjük, hisz munkájuk által nem valósulhatott volna mindez meg.

2018-ban szükségesnek láttuk a sírhely tartósabb megőrzését, ezért szépítettünk rajta.

A síremlék a régi temetőben a középső dűlő közepén, a második sorban jobb oldalt található.

Gönczy József 1876. április 29-én született Kistárkányban, ami régen Zemplén megyéhez tartozott, Trianon óta a mai Szlovákia területén található. Édesapja Gönczy József kisbirtokos, édesanyja Bartók Juliánna. Elemi iskolát a Kistárkányi iskolában végezte, majd tovább haladt tanulmányaiban, és gimnáziumi előkészítőt végzett Sárospatakon. Szintén itt, Sárospatakon végezte el a gimnáziumot, és a teológiát is. 1898. júniusában szerezte lelkészi oklevelét.

1898. július 1-től Tiszalökön volt segédlelkész, egészen 1901. augusztus 1-ig. 1901. október 2-án kötött házasságot feleségével, Hajdu Juliannával Tiszaladányban. A felesége 1877. július 1-én született. Házasságából gyermeke nem született. Felesége testvéreinek két gyermekét gondozta, mindent megadva nekik.

Segédlelkészi éve után a Nyíribronyi gyülekezetben volt beiktatott lelkipásztor 1901-től 1912 őszéig. Segesvári József halála után, 1912. szeptember 2-án kezdte meg szolgálatait Kántorjánosiban. Gönczy József egyházi pályafutása alatt volt iskolai körlátogató, egyházi számvevő, tanácsbíró, egyházkerületi képviselő. Halála 1950. április 6-án következett be.

 

 

 

Csonka József
presbiter

Képek a lap alján.

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 29, összesen: 174419

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.